Westerdals

Batteridreven mote

Westerdals Oslo ACT Kristine Sundt wearable

Hva får man med en masterstudent på Avdeling for teknologi som er glad i å sy? En smartjakke, så klart!

Kristine Sundt (23) har alltid likt å lage ting med hendene. Hjemme har hun et eget hobbyrom fullt av ting man kanskje ikke umiddelbart assosierer med en masterstudent i Applied Computer Science – Software Integration, nemlig malesaker, hekleutstyr og symaskin.

Gjennom et skoleprosjekt sydde hun en smartjakke, med arduino-teknologi.

I løpet av to uker hadde hun transformert en vanlig Westerdals Oslo ACT T-skjorte og en blazer fra H&M, til et unikt LED-antrekk. Det mest utfordrende var å kombinere teknologien med klærne, som allerede har en klar funksjonalitet.

– Det var jo litt vanskelig å forholde seg til produktet som klær, at man skal kunne gå med jakken uten å få et batteri stikkende i ryggen! Man må forholde seg til den opprinnelige funksjonen, at det skal være klær man kan gå med.

Ideen om å lage en LED-jakke, fikk hun i et fag hun hadde på bachelorstudiet, der hun skrev en oppgave om wearables. Kristine innrømmer at hun syns teknologi-delen var morsommere å jobbe med enn moten og klærne i seg selv.

Westerdals Oslo ACT Kristine Sundt wearable
« Folk reagerer på prosjektet fordi klær er intimt, og de er redde for å ha teknologi så tett på kroppen. Jeg mener selv at det gir oss større mulighet til å uttrykke oss gjennom klær. »
Kristine Sundt

Gjennom både bachelorstudietidet og nå masterstudiet på Westerdals Oslo ACT, har Kristine vært involvert i mye. Hun har vært aktiv i Studentsamfunnet, og oppgaven hun skrev i forbindelse med smartjakken, «Sensors in your Clothes: Design and Development of a Prototype», ble presentert på en konferanse i Wien. Du kan lese mer om konferansen her.

På konferansen deltok Tor-Morten Grønli, Dekan på Avdeling for teknologi. Han sa at prosjektet skapte oppsikt, ved å være et konkret eksempel på bruk av teknologi til å løse samfunnmessige utfordringer.

– Jeg presenterte Kristines og mitt paper, som innholdt jakka som et case/studieobjekt i artikkelen om wearable computing. Det skapte stor interesse at produktet var «hands on», konkret og en fungerende løsning. Wearable computing er et område i rask vekst og prosjektet følger trenden av at teknologi blir usynlig, men integrert i miljøet rundt oss.

 

Westerdals Oslo ACT Kristine Sundt wearable

Kristine har stort sett stått for alle sine prosjekter selv, og fått hjelp av forelesere og høyskolen når hun har trengt det:

– Ingenting jeg har gjort har kommet gratis. Men, det er ikke noe problem å gjøre det man har lyst til, så lenge du har en plan og tar på deg ansvaret selv! Hvis du tar ett skritt selv, er høyskolen heldigvis velvillige til å hjelpe deg tre skritt til på veien videre.

Kristine forsikrer at det ikke er tilfeldig at hun har valgt å sy «teknologi-bølgen», i Westerdals Oslo ACT-logoen.

Westerdals Oslo ACT Kristine Sundt wearable
Westerdals Oslo ACT Kristine Sundt wearable
Westerdals Oslo ACT Kristine Sundt wearable
Westerdals Oslo ACT Kristine Sundt wearable