Westerdals

Besøk av verdens beste filmfotograf

Roger Deakins er Director of Photography på alle de store filmene til Coen-brødrene, og regnes om en av verdens aller beste filmfotografer. Denne uka var han på Westerdals Oslo ACT og ble imponert over bachelorfilmene til Film og TV.

roger deakins

Det sitter et knippe klamme og nervøse studenter i auditoriet på campus Vulkan. Sigbjørn Rustad Lien og Lasse Heggen er to av fotostudentene på Film og TV som straks skal vise bachelorfilmene sine til sitt store idol.

– Nå kjenner jeg det på kroppen! sier Sigbjørn.
– Det er verdens beste fotograf som er på vei hit, det finnes ingen bedre i hele verden! sier han.

Foto på verdens beste filmer

Roger Deakins regnes som en av verdens beste filmfotografer, mye på grunn av jobbene han har gjort med Coen-brødrene. Filmer som Fargo, No Country For Old MenThe Big Lebowski og O Brother, Where Art Thou? er på lista over favorittfilmene til de fleste filminteresserte mennesker. Deakins hadde også foto på The Shawshank Redemption (Frihetens Regn), som er ratet som verdens beste film på IMDB, samt en rekke prisvinnende og kjente filmer som SkyfallJarheadA Beautiful Mind og The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.

Han er den filmfotografen i verden med flest Oscar-nominasjoner (13 nominasjoner for beste foto), og har et ras av andre priser og nominasjoner.

– Det er helt utrolig at han tar seg tid til å komme hit, sier Sigbjørn.

Plutselig går blikket hans til døra og han stivner til.

– Nå er han her! hvisker han.

– Hello! sier sier Roger Deakins med senket stemme og smiler forsiktig til rommet med lamslåtte studenter.

Filmfotostudent Kaja Rosemary Crompton i samtale med Roger Deakins.

Feedback fra helten

Deakins skal nå se femminuttersklipp fra bachelorfilmene til Film og TV-studentene, for så å ha en åpen samtale med fotografen og regissøren om filmen deres. Han kommer med litt forsiktig ris og ros, men aller mest så stiller han spørsmål.

«Hvordan jobbet dere?» «Hadde dere et storyboard?» «Hvor lenge hadde dere på å filme?» Det er bare noen av spørsmålene han stiller studentene.

– Ble det ferdige produktet slik dere hadde planlagt? spør han.

– Nei langt ifra, innrømmer registudent Marie Skogvang-Stork og fotostudent Anne Brosstad.

– For en overraskelse! spøker den legendariske filmfotografen.

Han har også spørsmål om lyssettingen.

«Lyssatte dere scenen selv, eller var lyset sånn fra før?» «Hvilket utstyr bruker dere?» «Har dere begynt å bruke LED-lamper?» spør han, og forteller at i Amerika har flere og flere begynt å bruke LED, men at han selv er gammeldags.

roger deakins
Registudent Marie Skogvang-Stork og filmfotostudent Anne Brosstad i samtale med Roger Deakins.

Imponert over studentene

Når registudent Thomas Gunnari Røtting og fotostudent Kjetil Kveen viser sin film «Oleanna», som er filmet på en båt, deler Deakins sine erfaringer med å filme på havet, blant annet fra filmen Unbroken.

– Det var modig av dere å velge å filme på en båt! sier han.

– Jeg er veldig imponert over disse studentene, sier Deakins etter å ha sett alle filmene.

– Jeg elsker å reise rundt til filmskoler og snakke med studentene. Det er stimulerende for meg. Man går fast i sine egne mønster, vet du, sier den jordnære filmfotografen.

roger deakins
Deakins tok seg tid til å sitte i kantina og snakke lenge med studentene, etter det offisielle programmet.

 Håper på gjentakelse

Som en del av Norgesbesøket hadde Deakins en masterclass for bransjen arrangert av Foreningen Norske Filmfotografer, på Filmens hus noen dager før Westerdals-besøket. Det er takket være de gode forbindelsene til lektor Rolv Håan at besøket til høyskolen har kommet i stand.

De heldige studentene som får møte Deakins er primært de åtte avgangsstudentene som har spesialisering i foto, samt avgangsstudentene på regi.

– Det er veldig stort at en fotograf av hans kaliber kommer hit! sier Karoline Sødal.

– Det er ganske utrolig, sier Eirik Løken.

De er andreårsstudenter og håper at Deakins kommer tilbake for å se deres bachelorfilmer til neste år. Det er bare å krysse fingrene, for en mer dreven mentor er det nok umulig å finne.

roger deakins
Roger Deakins og kona James Ellis, sammen med Rolv Håan og Film og TV-studenter på Westerdals Oslo ACT.