Westerdals ACT

Besøk av verdens beste trommis

Omar Hakim, en av verdens beste trommiser, er på Westerdals Oslo ACT denne uka. Han gir studentene en demonstrasjon av sine skills, samt spiller inn plate med vår førsteamanuensis, Knut Værnes.

Omar Hakim
Knut Værnes og Omar Hakim i studioet på campus Fjerdingen.

Fra David Bowie til Daft Punk

Omar Hakim regnes som en av verdens beste trommeslagere og har spilt med de aller største artistene i vår tid.

– Hvilke artister har det vært morsomst å jobbe med?

– Jeg likte veldig godt å jobbe med David Bowie. Han var ekstremt kreativ, men veldig fokusert. Han var alltid på leting etter en ny innfallsvinkel og måter å fornye seg selv på. Ikke bare innenfor musikken, men igjennom stilen sin også. Den bransjen der er like mye «ikon-bransjen» som musikkbransjen, ler Omar.

Det er blant annet Omar som spiller trommer på den smått legendariske «Let’s dance». Han har også spilt med blant annet Mariah Carey, Kate Bush, Celine Dion, Lionel Richie, Jennifer Lopez og trompetlegenden Miles Davis. De siste årene har han hatt stor suksess med Daft Punk, og spiller trommer på monsterhiten «Get Lucky».

Omar Hakim
 
Omar med Daft Punk, Pharrell Williams og Stevie Wonder på Grammy-utdelingen i 2014.

– Madonna er et geni

Omar trekker også fram Daft Punk og Madonna som noen av dem som har vært mest gøy å jobbe med.

– Når du jobber med verdens største stjerne, som Madonna var på den tiden, så er det både veldig glamorøst, men også mye hard jobbing. Man spiller for 50 – 100 000 mennesker hver kveld, flyr i private jetfly og bor på verdens fineste hotell. Men det er mye jobb i forberedelsene, forklarer Omar.

– Publikum ser Madonna som en underholder, men det jeg så når jeg jobbet med henne var et geni, som er enormt fokusert. I tillegg er hun en veldig hyggelig person. Jeg spilte med henne i 8 år og hadde det veldig gøy, forteller Omar.

Omar Hakim med Madonna på Saturday Night Live i 1993.

Blir inspirert av å møte studenter

På Westerdals Oslo ACT skal Omar blant annet møte Populærmusikk-studentene gjennom et intervju med Audun Molde. Audun skal stille Omar spørsmål om karrieren hans, og samtalen vil lede til musikalske demonstrasjoner på trommesettet.

– Det er bra for studentene å tenke på hvorfor musikere tar de musikalske avgjørelsene de gjør. Det er én ting å spille bra, men en annen ting å ta gode musikalske avgjørelser, forklarer Omar.

Han besøker ofte studenter på musikkutdanninger over hele verden, og liker det godt.

– Jeg synes det er fantastisk å møte studentene. Det er en flott mulighet til å dele informasjon, og er veldig inspirerende for meg, sier han.

Omar forklarer hvordan har utviklet grooven på Daft Punks «Get Lucky» aka. verdens mest groovye låt?!

– Øv masse!

– Har du noen råd til studentene som håper å slå igjennom?

– Hvis du spør ti forskjellige personer som har slått igjennom om hvordan de klarte det, vil du få ti forskjellige svar. Men det de alle har til felles er dedikasjon, forpliktelsesevne, tro på det de gjør og kjærlighet for musikken. Hvis du har alle de tingene så kan alt skje!

– Også må man spille hele tiden, legger Knut Værnes til.

– Ja, jeg har sittet ved et trommesett hele livet mitt! sier Omar.

– Trenger man en musikalsk utdannelse?

– Absolutt! Alle instrument har sine tekniske tilnærminger som man må lære. Akkurat som at man må lære alfabetet og grammatikk for å lære et språk, så må man lære disse tingene for å lære musikkens språk. Først når språket er godt nok kan man ha en givende samtale, sier Omar.

– Det er akkurat den sammen metaforen som jeg bruker til mine studenter. Man må øve masse for å snakke språket flytende, for å kunne få sin egen talemåte og for å kunne improvisere, sier Knut.

 
En liten medley av noe av det Omar har gjort.

Improvisering holder hjernen fresh

– Hvordan gikk det til at dere to ble kjent?

– Da Omar var i byen i 2011,  ble jeg oppringt av en venn som lurte på om jeg ville gå i studio og spille inn noe med ham. Det ville jeg jo, men jeg hadde ikke noe materiale da. Men jeg dro og møtte Omar backstage på en konsert han spilte, og vi avtalte å gjøre noe sammen en annen gang. Da jeg hadde låtene klare et år senere, ringte jeg Omar og han kom over fra New York i oktober 2012, forteller Knut.

– Jeg var veldig nervøs første gang vi skulle spille sammen. Jeg hadde sett Omar spille med Sting i 1985, så det var med ærefrykt at jeg gikk i studio med ham. Men vi hadde det veldig gøy i studio, og Omar kom tilbake igjen året etter. Vi kommer overens som venner, ikke bare som musikere, forteller han.

Selv om Omar har spilt med verdens største stjerner, nyter han å være i Norge og spille instrumental musikk med Knut og gjengen.

– De mest utfordrende prosjektene jeg har vært med på har langt ifra vært de største. Med pop-produksjoner spiller man mer eller mindre det samme hver kveld. Men med jazz og instrumental musikk er det mye improvisasjon. Improvisasjonen utvikler hjernen min, holder den “fresh”, og lar meg ikke bli lat, sier Omar.

– Også elsker jeg at studioene her har vinduer, alt for mange studioer har ikke det, smiler han og titter ut vinduet i 6. etasje på campus Fjerdingen.

Blandet bakgrunn

– Jeg har alltid vært interessert i, og blitt påvirket av, mange forskjellige sjangre, og har jobbet med både jazz, rock, pop og EDM. Hver oppgave har krevd forskjellige ting av meg, og det er nødvendig at jeg alltid stiller med et åpnet sinn, forklarer Omar.

– Jeg setter sammen det mest kreative bandet jeg kan tenke meg, og da er Omar den beste trommisen for meg. Med et så kreativt band så trenger ikke jeg som sologitarist å ta hovedrollen hele tiden, sier Knut.

– Når vi gjør instrumental musikk som dette, så er det et instrument som er frontfiguren, og da oppstår det andre kreative muligheter. Det er ingen tekst, og da blir tolkningen mer åpen – lytteren selv blir tekstforfatteren, sier Omar som tydelig brenner for denne måten å jobbe musikalsk på.

– Det som er så fint med ny teknologi og reising er at man får muligheten til å samarbeide med folk over hele verden, smiler han.

Fredag 27. oktober spiller Omar Hakim med Knut Værnes Group i Auditoriet på campus Fjerdingen.