Westerdals

– Dritgøy med samarbeidsprosjekt!

Når Visual Effects, 3D-grafikk, Lyddesign, Manus, Maske- og hårdesign og Film og TV går sammen om et prosjekt, blir det veldig gøy for alle parter. Da er det gøy at noen stiller opp helt frivillig, på siden av vanlige skoleoppgaver!

vfx
Lars Henrik Knapper Lunde og Markus Eiken går Visual Effects.

Film og TVManus, Maske- og hårdesign og Lyddesign har et samarbeidsprosjekt der åtte grupper lager hver sin kortfilm. Gruppa til Marius Seierstad Vold hadde en idé som krevde spesialeffekter, derfor tok de kontakt med studentene på Visual Effects og 3D-grafikk for å høre om noen kunne tenke seg å hjelpe dem.

– Jeg fikk veldig positiv respons. Selv om de hadde nok av egne skoleprosjekter var det flere som ville hjelpe oss, forteller Marius, som er veldig fornøyd med innsatsen til de frivillige studentene.

Fugler blir til barn

Lars Henrik Knapper Lunde og Markus Eiken går det første året Visual Effects og var to av de som takket ja til dette ekstra-prosjektet. Det kommer altså i tillegg til alt det «vanlige» skolearbeidet deres.

– Dette prosjektet er dritgøy, fordi du får følge hele prosessen og se hvordan resultatet blir til slutt, sier Lars Henrik.

– Nå jobber vi i Nuke, det er et compositing program der man setter sammen shots fra forskjellige avdelinger. Vi får grafikk fra 3D-grafikk og filmklipp fra Film og TV, også blir det vår jobb å sette det sammen, forklarer han.

– Jeg holder på med å sette inn fuglene som 3D-grafikkstudentene har laget. Da må jeg blant annet passe på at fargene og uklarheten stemmer, sier Markus, og viser oss hva han gjør på skjermen sin.

– Jeg har gjort bildet om fra overskyet til en solnedgang. Nå setter jeg inn fuglene som skal komme flygende mot oss, så skal det skje en eksplosjon av fjær også blir fuglene om til barn, forklarer han.

vfx

Originalbilde

vfx

Her har Markus lagt på fulger, laget av 3D-grafikk-studentene

vfx

Og bytta ut himmelen til solnedgang

Presset på tid

Martin Brattensborg går andre år 3D-grafikk, og har sammen med Sindre Uthaug laget fuglene som Markus og Lars Henrik jobber med.

– Sindre har laget selve fugle-modellen, også har jeg laget kontrollene som lar oss bevege fuglene, forteller Martin.

De som har valgt å gjøre dette prosjektet har hatt nok å henge fingrene i.

– Det er en travel sesong nå på slutten av året, så det har vært mye å gjøre utenfor dette prosjektet. Vi har til tider vært veldig presset for tid, men det har fortsatt vært en veldig lærerik og morsom erfaring. Spesielt å kunne jobbe spesielt med Visual Effects, det er en helt ny erfaring for oss, sier Martin.

– Gjør det umulige mulig!

– Jeg syntes det en uvurdelig mulighet å kunne jobbe med andre linjer på slike prosjekter, forteller Martin.

– Det blir noe annet enn å ha en innleveringsoppgave som man har fått av en lærer. Man får en reell oppgave som man må løse, som man ikke nødvendigvis nettopp har lært om i en forelesning, sier 3D-grafikk-studenten, som håper på å få flere slike oppgaver.

Han elsker muligheten til å samarbeide med de andre studieprogrammene.

– Jeg syntes det er fantastisk at skolen har linjer som kan jobbe på tvers av hverandre på slike prosjekter, og jeg oppfordrer på det sterkeste til at flere elever griper muligheten til å jobbe med med andre studieprogram på denne måten! Tørr å se for dere det umulige, ta kontakt med en linje som kan hjelpe dere å oppnå det umulige, og prøv å gjør det umulige mulig! oppfordrer han.

vfx
Markus og Lars Henrik jobber med de visuelle effektene på campus Brenneriveien.

Overgår forventningene

Før de startet på Visual Effects gikk Lars Henrik filmlinja på folkehøyskole, og Markus gikk Medier og kommunikasjon på videregående. Så tok han et friår der han lagde egne reklame- og promofilmer.

– Der prøvde jeg å lure inn effekter og VFX der jeg kunne, sier han.

De er det første kullet med Visual Effects studenter på Westerdals Oslo ACT, og studentene er veldig fornøyde med det ferske studieprogrammet.

– Studiet står til forventningene og veldig mye mer! Til de som spør må jeg helt ærlig si at det ble slik jeg håpet – og ekstremt mye bedre! sier Markus.

– Jeg er helt enig, bekrefter Lars Henrik.

De beste lærerne fra bransjen

Visuall Effects-linja er utviklet av programansvarlig Hans Gunnar Brekke, som har erfaring fra filmer som Hobbiten, Jungelboken og mange andre store, internasjonale filmer.

– Vi har i utgangspunktet ingen faste lærere. Hans Gunnar bruker mye av tiden son på å få inn gjestelærere fra bransjen, forteller Markus og Lars Henrik.

Guttene anbefaler på det varmeste å søke Visual Effects.

– Hvis du har interesse for å se behind the scenes-videoer der man for eksempel ser hvordan man lager de skapningene som ikke finnes i virkeligheten, er det ingen tvil om at du må prøve å søke her! sier Markus.

wrapbilde
Hele gjengen på sett!
Bak fra venstre: Simen Dahl (Innspillingsleder, FTV 2 – Produksjon), Benjamin Nerheim (Lyd, Lyddesign 2), Eirik Linde (Lyd, Lyddesign 2), Jesper Slettmoen Sandvold (Script, FTV2 – Klipp), Eirik Aanonsen Løken (B-Foto, FTV2 – Foto), Dennis Appelong (Foto, FTV2 – Foto), Karl Gustaf Backstrøm (Produksjonsassistent), Johanne Fossheim (Skuespiller), Jeppe Beck Laursen (Skuespiller), Torstein Østberg (Lysmester, FTV2 – Foto), Kjerstin Irgens Utler (Sminke, Maske og hårdesign 2), Talon Darren Winsnes (Regissør, FTV2 – Regi), Elisabeth Erring (Sminke, Maske og hårdesign 2)
Foran fra venstre: Marius Seierstad Vold (Produsent, FTV2 – Produksjon), Emina Stridsberg (Statist), Thea Egelund (Skuespiller), Eskild Melar-Østlie (Skuespiller), Medina Shamilev (Statist), Lisa Sandbakken (Statist).

 

 

9. juni skal alle som har vært med å lage filmen få se det ferdige resultatet, før filmen sendes rundt til kortfilmfestivaler over hele verden.