Westerdals

Mest sett og litt ubehagelig

Fredrik Skavla på Westerdals Oslo ACT

– Det går ikke å begynne i vår bransje nå, og ikke omfavne at teknologien forvandler premissene hele tiden. Fredrik Skavlan kom til Westerdals Oslo ACT for å snakke med studentene om nysgjerrighet, motivasjon, inspirasjon og behovet for å være i bevegelse. 

Prosentmessig er det like mange seere av Skavlan i Norge som i Sverige, med totalt tre millioner seere. Skavlan åpnet med å si at han ikke er et orakel, så han ønsket at seansen skulle være en Q&A med studentene.

Hvem får være gjest hos Fredagskongen?

Skavlan snakket om hvordan de jobber for å ha ulike sammensetninger av gjester, som skaper ulik tematikk. Men, hvordan vet man om gjestene man inviterer blir en god match, eller om det blir totalt katastrofe ? Det var studentene nysgjerrige på.

– Det har hendt at gjestene har endt i et enormt munnhuggeri, hvor de nesten glemmer at de er på TV. Det ble ikke fredagskos. For meg er det fredagskos, jeg liker det. Hvis det krasjer blir det gøy og spennende. Jeg liker at det i blant glir ut og blir uforutsigbart. Det er forskjellen på det vi lager, og det våre konkurrenter lager. Du vet hvordan stemningen på Senkveld blir, hos oss kan det bli rart eller ubehagelig. Vi vil utfordre seerne og få dem til å sette kaffen i halsen, av og til. Mange blir sinte, men de fortsetter jo å se på. Vi vil være relevante og mest sett, ikke nødvendigvis best likt.

Skavlan sier det optimale er når gjestene blir opptatt av hverandres interesser og verdener, og at det «skjer noe» utenfor han selv, og de spørsmålene han har planlagt. Han er selv opptatt av å utnytte muligheten til å bruke talkshowet til å snakke om viktige temaer. Det er ikke nødvendigvis de største kjendisene som gjør størst inntrykk på ham, men de menneskene som gjør en viktig jobb. Da føler han selv at han har en meningsfull jobb.

– Det redaksjonelle arbeidet handler om å pitche ideer til gjester. Hva kan vi få til å funker like godt i Norge og Sverige? Jeg liker å ha internasjonale mennesker, da blir det relevant for alle. Derfor leter vi etter en story hele tiden, fordi en story vil reise over grensen, og vekke interessen. 

Fredrik Skavla på Westerdals Oslo ACT

Hvem er med i drømmesendingen?

– Har ikke noe drømmescenario. Men Trump, Putin, Paven.. Picasso eller Dronningen av England? Det hadde vært kult. Fordi verken dronningen eller Paven gir intervjuer, så er jo det noe alle vil.

Fredrik Skavla på Westerdals Oslo ACT

Talkshow-formatet i en moderne tid

Selv om Skavlan står bak et av de få programmene i Sverige og Norge som har stigende seertall, innrømmer han selv at han ikke eier «TV-boks», men kun ser på Netflix, HBO og NRK nett-TV.

– Alle i lineær TV lever i en utrygg verden. Selv om vårt program vokser i både Sverige og Norge, betyr ikke det at det kommer til å gjøre det i fremtiden. Pengene går nå mer og mer til dramaproduksjoner, og vi endrer måten vi konsumerer tv på. Det er viktig nå å være attraktiv i «binge-watching», som man sier.

En student spør hvem Skavlan er inspirert av, i jobben som intervjuer og talkshow-host:

– Meg selv? 

Salen ler, før han utdyper hvorfor det er slik.

– Jeg begynte med å prøve å være alle andre, som Letterman, David Frost, Dan Børge.. Før premieren min ble jeg påminnet til å huske at jeg fikk jobben av en grunn, jeg trengte ikke lære meg alt på nytt. Så lenge jeg vet hvorfor jeg stiller spørsmålene jeg gjør, og er genuint interessert, blir det bra. Hvis andre lager spørsmål for meg, blir det vanskelig og unaturlig, det har jeg prøvd før.

– Jeg har mye kontroll og alle detaljer før sending, om gjestene og tematikken, men jeg er ikke med i klippeprosessen. Tror jeg eventuelt da ville bare tatt en forfengelig klipp som får meg til å se bra ut, så noen andre må gjøre det! Klipperne lar feil jeg gjør være med, fordi det er menneskelig at jeg gjør feil, nøler og plundrer litt. Autentisitet er viktig hvis du vil lykkes i denne sjangeren.

– Mange irriterer seg over tenkelydene mine, eeeh, øøh.. Det kommer av at jeg vokste opp som yngste av fire søsken. Tankelydene mine var den eneste måten jeg fikk ordet på!

Hvilken bakgrunn har fremtidens talkshow-host?

– Jeg tror journalisten vil overleve. Selv kommer jeg ikke bare fra journalistikk, jeg kommer fra en familie med mye teater, skuespiller, og en bror som er film – og teatermann. Det er jo et show, og da kreves det en personlighet som slapper av i situasjonene. Jeg liker mennesker, og jeg blir ikke sur av at folk stopper meg på gaten. 

Skavlans råd til studentene

– Det går ikke å begynne i vår bransje nå, og ikke omfavne at teknologien forvandler premissene hele tiden. Jeg vil stille spørsmål til alt vi gjør hele tiden, på en måte at vi kan tømme lekekassen, og velge alle brikkene gang til. Man må hele tiden tenke over hvorfor man gjør ting, det er en mentalitet. Det er hemmeligheten om bevegelse! De som ikke vil endre på ting sliter. 

– Det er vanskeligere med oss som er gamle, dere unge har muligheten til å være nysgjerrige på ny teknologi og nye premisser! Hvis noe funker – funker det nå, men kanskje ikke senere. Våg å endre dere hele tiden. Selv om jeg gjør det samme jeg gjorde for 20 år siden. Jeg er opptatt av å flytte på meg hele tiden, og jeg kan ikke huske en bedre tid å være i media!

Fredrik Skavla på Westerdals Oslo ACT