Westerdals

Shooting for the stars med Curtis Richa

Curtis Richa er låtskriver og produsent basert i L.A. Han har blant annet samarbeidet med artister som Rihanna, David Guetta og John Legend, og denne uka var han gjesteforeleser for studentene på låtskriving og produksjon-studiet ved Westerdals.

Gjesteforeleser Curtis Richa med stjerneerfaring
Låtskriverstjerna Curtis Richa holdt gjesteforelesning for studentene ved låtskriving og produksjon denne uka.

Valgte musikken på tross av advarsler

Gjesteforeleser Richa innleder med å kalle seg selv en «late bloomer». Han satset ikke på musikk før han var 27 år gammel, fordi han hadde blitt advart om at musikkindustrien var vanskelig. Han trekker frem terrorhandlingene mot Twin Towers i New York som et vendepunkt. 11. september fikk ham til å tenke at livet er kort, og man burde leve mens man ennå kan.

Kickstartet karrieren med Jennifer Lopez og LL Cool J

Studentene fikk høre hvordan sangen «All I Have», som han skrev for Jennifer Lopez og LL Cool J, ble starten på en lang karriere innen musikkbransjen. Richa har med seg lytteeksempler fra prosjekter han har vært involvert i. Alt fra norske Aleksander With til K-pop er representert, og han har mange tips til unge som har lyst til å satse på musikk. Han mener man som låtskriver og produsent alltid bør sikte så høyt som mulig:

«I think you should shoot for the stars – you might hit the moon, you might hit a little star, you might hit a mountain top, or the ocean – but always shoot for the stars».

– Curtis Richa

 

Gjesteforeleser Curtis Richa delte stjerneerfaringer
Curtis Richa fortalte om karrieren sin og kom med tips til hva man bør tenke på som ung låtskriver og produsent.

Tips til studentene

I følge Richa bør man ikke begrense seg til å sikte lokalt, men heller tenke globalt. Han påpeker at det er viktig for låtskrivere å tenke kvalitet, men at det i begynnelsen av en låtskriverkarriere er nødvendig å bygge seg en katalog. Derfor er det også viktig med kvantitet. Videre forteller han at avslag er noe man må leve med når man jobber i musikkbransjen, uansett hvilket nivå man er på:

«Rejection is redirection; meaning a rejection can turn into an opportunity»

– Curtis Richa

«Always over-deliver»

Andre ting Richa trekker fram er at samarbeid er nødvendig for å utvikle seg som låtskriver, og han tipser studentene om å sette seg i samme rom som noen som er god på å skrive sangtekster, for å lære av hva de gjør. Han mener at for å lykkes som låtskriver må man skrive bredt, men samtidig til en viss grad spesifikt. Et av mottoene hans er å alltid levere fra seg mer enn han blir bedt om: «Always over-deliver».

Se etter muligheter rett ved siden av deg

Mot slutten av forelesningen sier han at man alltid bør se etter de små mulighetene. Personen som sitter ved siden av deg kan føre deg til din neste mulighet.

Gull verdt med gjesteforelesere fra bransjen

Førstelektor Jan-Tore Diesen er programansvarlig ved Låtskriving og produksjon. Han er begeistret for Curtis Richa-besøket, og mener det er gull verdt for studentene å få besøk fra bransjen.

– Det er veldig verdifullt å møte internasjonale låtskrivere med slik lang og omfattende erfaring som Curtis. Han delte rikt ut fra sin låtskriver- og bransje-erfaring på masterclassen, noe studentene åpenbart satte stor pris på. Besøkene gir kunnskap, kontakter og inspirasjon. Vi har forøvrig flere tilsvarende besøk under planlegging, avslutter Diesen.

Skrevet av Jakob Skjelbred, student ved Musikkproduksjon