Westerdals ACT

Kastet seg på VFX-praksis

Markus, Markus og Lars Henrik fra Visual Effects ofret alle sommerplanene for en sjanse til å ha praksis i VFX-bedriften Expanse. – Det var så absolutt verdt det! sier de.

VFX
Fra venstre: Markus Dahlstrøm, Lars Henrik Knapper Lunde og Markus Eiken i greenscreen-rommet på campus Brenneriveien.

– Shit, hva har jeg gjort?!

– Vi fikk en mail av vår programansvarlige, Hans Gunnar, om at det at var en mulighet for praksisplass. Vi fikk ikke vite hvor, bare at det var oppstart i uka etter, forteller Markus Dahlstrøm.

– Det var førstemann til mølla, og vi var de tre første som søkte. Så fikk vi en mail et par dager senere om at vi skulle til Expanse og at vi skulle opp møte der påfølgende tirsdag, forteller Lars Henrik Knapper Lunde.

– Da vi fikk svar, tenkte jeg bare «Oh shit! Hva har jeg gjort? Kommer jeg til å drite meg ut?» sier Lars Henrik.

– Jeg var også ekstremt nervøs, siden vi er så tidlig i studiet. Men vi skjønte jo at når de vil ha såpass ferske studenter, så er det mye rom for å prøve og feile uten at det er farlig. Bare det å være på en sånn plass når du ikke har så masse erfaring gjør jo at du blir flink, sier Markus Eiken.

VFX
Guttene var litt nervøse for å komme ut i "ekte jobb" etter bare ett studieår.

Plutselig praksis

Markus D., Markus E. og Lars Henrik var akkurat i ferd med å fullføre sitt første studieår på den nye bachelorgraden i Visual Effects da tilbudet kom, og oppstarten av praksisen overlappet med den siste uka på studiet.

– Vi var i innspurten på den siste hovedleveringa da vi skulle starte hos Expanse, så det ble en hektisk uke. Men praksisplassen gikk foran alt! sier Markus E.

Gutta hoppet rett i det, og lånte med seg skjermer fra høyskolen for å kunne stille opp med bra utstyr hos Expanse. De droppet også det meste av sommerferie-planene sine for å ta denne jobben på kort varsel.

VFX
Greenscreenrommet på campus Brenneriveien ble det nærmeste gutta kom til syden i år.

Ofret sommerferien

– Det er helt vanlig med «kort varsel» i vår bransje. Kunder og deadlines venter ikke, så skal man være med er det bare å henge på, sier Fredrik Fottland fra Expanse.

– Jeg skulle egentlig være leder på leir og dra med familien min fra Bergen til Spania. Men det var ikke noe vanskelig valg, sier Markus E.

Markus D. skulle egentlig til Hellas med kjæresten, men ofret alt når muligheten til å få praksis hos Expanse bød seg.

– Blir man populær hos kjæresten sin da?

– Jeg tror hun skjønte det. Vi får det det igjen senere. Det ble ikke så mye sommerferie i år ass! ler han.

musikkfabrikken
 
«Musikkfabrikken» var et av prosjektene som guttene jobbet på hos Expanse.

– Lilletåa innenfor bransjen

– Det er det beste som kunne ha skjedd oss. Det var utrolig gøy og læringskurven gikk rett til himmelen! sier Markus D.

– Det å få jobbe så tett på et såpass lite team og sitte og jobbe ved siden av de som er profesjonelle, gjør at man lærer ting helt sinnsykt fort! De hadde folk der som var vanvittig flinke, og noe av det morsomste de vet er jo å vise det de kan, så med en gang man viser interesse så viser de deg alt, gliser Markus D.

– Det var absolutt verdt å droppe ferieplanene. Nå føles det som om vi har lilletåa innenfor bransjen. Det er ikke så mye, men det funker, sier Markus E.

– VFX-bransjen i Norge er så liten, så bare noen få kontakter når en lang vei, sier Markus D.

– Bare det å ha noen navn å henvise til videre hjelper masse. Inntrykket mitt er at jobbmuligheter kommer mest igjennom kontakter. Våre muligheter blir så gode fordi bransjen er interessert i dette studiet, og det er fordi det er Hans Gunnar som har startet den, sier Markus E.

VFX
Det er ikke lov å ha på sko i greenscreenrommet, og som dere kan se er guttene våre lovlydigere typer.

Nyter godt av stort kontaktnettverk

Det er også takket være kontaktene til programansvarlig Hans Gunnar Brekke, at denne praksisplassen dukket opp.

– Vi kjenner Hans Gunnar fra tidligere, og tenkte oppgavene vi hadde på «Musikkfabrikken» ville egne seg godt for en gruppe studenter på Visual Effects-studiet, forteller Fredrik fra Expanse.

– Det føles som bransjen har mye fokus på klassen vår. Masse kred til Hans Gunnar, han er veldig flink til å selge oss! sier Markus D.

– Hans Gunnar har kontakter over alt og selger oss inn til bransjen. Takket være ham får vi gjort morsomme prosjekter og hatt det gøy på skolen, samtidig som studiet er veldig profesjonelt og vi blir pusha ut i bransjen, sier Lars Henrik.

– Vi får veldig store muligheter her på grunn av kontaktnettverket og ryktet som høyskolen har. Men da er det jo viktig at vi leverer, sier Markus E.

VFX
Det er fort gjort å plassere seg selv hvor som helst, når man disponerer et greenscreenrom.

Imponerende effektive

Guttene har inntrykk av at Expanse var fornøyde med dem.

– Når vi leverte ting var responsen ofte «Hæ? Er dere ferdig allerede?» så det virket i hvert fall som om de trodde at vi skulle bruke mer tid enn det vi gjorde, sier Markus E.

– De var nok litt usikre på oss som nye og ga oss noen fail-safe oppgaver i begynnelsen. Så vi kunne bli sittende å bare vente på nye oppgaver, sier Markus D.

– Vi jobbet med de litt mer ”kjipe” tingene i starten, men mengdetreningen vi fikk på den type oppgaver gjorde jo at vi ble flinkere gjevnt over. Men siden vi jobbet så effektivt så fikk vi muligheten til å gå videre på det vi jobbet med og ferdigstille det, sier Markus E.

Gjengen på Expance.
Gjengen hos Expanse. Fra venstre: Jonas Larsen, Martin Skarbø, Fredrik Fottland, Maja Bugge, Eilef Sandnæs og Sigurd Sørlie.

Tilbakemelding fra Expanse

– Hvilke forventninger hadde dere til studentene?
– Hans Gunnar hadde gitt oss ganske høye forventninger, og da var det hyggelig å se at det studentene leverte svarte til forventingene, sier Fredrik Frottland.

– De ble kastet rett ut på dypt vann og gjorde en super jobb. Vi utfordret de nok utenfor førsteårspensum, men de var flinke til å samarbeide og tilegne seg ny kunnskap så det var ikke noe problem, forteller han.

– Hva tror du om jobbmulighetene til studentene som var hos dere?
– Vi noterte oss at de ofret deler av sommerferien for å jobbe hos oss. Dette viser at de har riktig holdning for å komme noen vei. Det er en bransje i vekst, og med mange prosjektjobber så er det viktig å bygge et nettverk for å få en jevn strøm med jobber, sier Fredrik.

– Kommer dere til å ønske dere praksisstudenter fra Westerdals Oslo ACT flere ganger?
– Ja, så lenge vi har prosjekter med oppgaver som egner seg for studenter så ønsker vi det. Jeg tenker det er positivt for begge parter. Vi som arbeidsgivere holder oss oppdatert og etablerer kontakt med morgendagens ansatte. Studentene på sin side skaffer seg viktig produksjonserfaring, showreel-materiale og en gyllen mulighet til å bygge nettverk i bransjen.

VFX

Gjennomføringen

Både Lars Henrik og begge Markus-ene elsket å være i praksis hos Expanse.

– Det var noe helt annet enn et skoleprosjekt. Her fikk vi en ekte følelse av lagarbeid, vi var som en del av en stor maskin som lager noe kult. Du får mer av den team-følelsen, det var dritkult, sier Lars-Henrik.

– Det er konstant levering av det du holder på med. Så fort vi var ferdige måtte vi laste det opp sånn at de andre kunne jobbe videre på det. Siden du skal levere et produkt må du være effektiv, sier Markus E.

– De på Expanse var veldig hyggelige med oss. De spanderte mat og drikke på oss, og arrangerte en hyggelig avslutning for oss med spilltesting, forteller Markus D.

I første omgang jobbet guttene der i tre uker. Men så ble de spurt om å komme tilbake i to uker før studiestart.

– Det at vi fikk muligheten til å komme tilbake og den kontaktbyggingen der var uvurderlig, sier Markus E.

Nøkkelen er samarbeid

– Det er veldig kult å gå på samme høyskole som et så stort Film og TV-studie, sier Markus D, og forteller at Visual Effects-klassen får mange oppdrag fra Film og TV-linja.

– Nesten litt for mange oppdrag, ler de.

– Men vi løfter hverandre opp i klassen, vi er et dreamteam!

For selv om det var bare disse tre guttene som fikk praksismuligheten, så tar de det har lært med seg tilbake til resten av klassen.

– Vi lærte svært mye i praksis og vi bruker en hver anledning til å lære det bort til klassekameratene våre, sier Lars Henrik.

– Man lærer jo enda mer av å lære bort. Det miljøet vi har i klassen er utrolig bra! Vi pusher hverandre og gjør hverandre bedre, sier Markus D.

– Ingen i klassen holder ting for seg selv, men vi lærer av hverandre. Selv om det er en bransje med høy konkurranse, er samholdet det viktigste for oss i klassen. Vi jobber som et team, og når vi er ute på praksis så representerer vi ikke bare oss selv, men Westerdals Oslo ACT og klassen vår, sier Markus E.