Westerdals

Klar for urpremiere på Bergenshus Festning

I sommer instruerer tidligere student Ronnie Mega Herdlevær over hundre aktører i sin hittil største produksjon, «Hekseringen» på Bergenshus festning.

Ronnie Mega Herdlevær

Heksejakt i Bergen

Ronnie avsluttet sin treårige skuespillerutdanning ved daværende NISS i 2011. I disse dager er han stolt regissør for Fyllingsdalen teaters nye storsatsing, «Hekseringen», en nyskrevet familiemusikal og uforglemmelig forestilling om hekser, trolldom og magi.

Handlingen i Hekseringen utspiller seg i Bergen i 1665, og på denne tiden herjet hekseprosessene i Europa. I forestillingen møter vi 12-årige Kristina, som opplever at mormoren blir dømt for hekseri.

– Kristina finner uante krefter i seg selv. Finnes det virkelig hekser på ordentlig? Forestillingen tar også for seg kjærlighet, hat, forbudt kjærlighet og grådighet. En god miks og grunnmur for at dette skal bli en fin sommeropplevelse for publikum, forteller regissør og skuespiller Ronnie Mega Herdlevær.

Instruktør Ronnie og tvillingbroren Kurt med biskopen i midten
Biskop Jarl Golli og Linnea-Kristina

Biskop Jarl Golli og Linnea-Kristina

Magiske kulisser på Bergenshus Festning
Jarl Goli spiller biskopen i Hekseringen

Jarle Goli på set

Spiller med tvillingbroren

– I tillegg til å ha regi skal jeg også spille en rolle mot min tvillingbror, Kurt Mega Herdlevær. Rollene våre er Tallak og Osvald, og vi blir nok «the comic relief» i forestillingen, forteller Ronnie.

Fyllingsdalen teater har produsert populære familieforestillinger for Bergenspublikummet siden 1974. «Hekseringen» skal spilles i historiske omgivelser på Bergenshus festning. Festningsverket daterer seg helt fra middelalderen og er en landets best bevarte festninger. Fyllingsdalen Teater har vært en av Bergens viktigste kulturelle bidragsytere for barn og unge i over 37 år med totalt nærmere 150 produksjoner, over 4000 forestillinger og over en halv million besøkende.

Ellers på rollelisten finner man blant annet skuespillere som Mikkel Gaup, Jarl Goli, Yngve Seterås og Ragnhild Utne Hiorthøy ++++. Mer info om produksjonen, filmsnutter og blogg finner du her. Mange kjente navn fra bergensscenen startet karrieren sin på Fyllingsdalen teater, for eksempel Marit Voldsæther, Kjersti Elvik, Herborg Kråkevik, Reny Marie Folgerø Gossand, Vidar Magnussen og Lykke Kristine Moen.

Klipp fra Hekseringen-prøve: «Folk på torget»

På hvilken måte forberedte skuespillerutdanningen deg på yrkeslivet?

– Utdanningen ga meg en utdypning og større forståelse om de forskjellige spillestiler, fag og teknikker. Det har kommet godt med i yrkeslivet. Skolen rustet meg godt til freelancer-livet (så godt det lar seg gjøre), og jeg hadde en god opplæring i å starte egne prosjekter. Bransjen kan være hard og uforutsigbar, så da kom dette meget godt med. Du er som regel din egen sjef, og da gjelder det å ha litt is i magen, disiplin og tørre å «hoppe i det».

Hva liker du best ved yrket ditt?

– Nå har jeg for det meste gjort teater, og har hatt en lidenskap for det siden jeg var veldig liten. Jeg liker best delen før en premiere, utviklingen som skjer før en «ferdig» forestilling. Research, å bygge opp en karakter, finne relasjoner, og hvordan alt dette kan speile virkeligheten. For det er nå en gang det vi gjør. Det skal ikke være noen hemmelighet at møte mellom skuespiller og publikum er en form for rus. Ingen dager er like, og man får bruke kroppen og stemmen som hovedverktøy.

Hekseringen.no

Hva er den viktigste erfaringen du har gjort deg så langt?

– Den viktigste erfaringen for meg, har vært å holde på kontaktene jeg har fått oppgjennom. Også det å være allsidig, se forestillinger, gå på kurs, holde meg oppdatert om verden og ting rundt meg, og snakke med mennesker.

– Jeg hadde en periode jeg holdt på med en forestilling, men var for opptatt med å tenke på hva som skulle skje etter at produksjonen var over. Men, det er selvfølgelig positivt å ha et sunt forhold til fremtiden, man må ikke glemme nuet!

Hvilke råd har du til unge skuespillere som skal finne sin vei?

–Du må ikke glemme hvorfor du holder på med dette. Man kommer til å få noen «nei», så det viktigste er stole på deg selv. Det er fort at det kan bli litt for seriøst, så ikke glem å ha det litt gøy oppi det hele. Støtte dine kolleger og hverandre!