Westerdals

Knytter tette bånd med filmbransjen

En bachelor i Maske- og hårdesign gir deg masser av kompetanse som er nyttig i filmbransjen. Samarbeidet med Film og TV-studiet gjør at de ferske filmskaperne verdsetter sminke og analoge spesialeffekter – dermed får Maske- og hårdesign-studentene lettere innpass i bransjen.

maske og hårdesign
Fra venstre: Maske- og hårdesign-studentene Alice Nordberg Paulsen og Tanita Aaram

Tanita Aaram og Alice Nordberg Paulsen studerer Maske- og hårdesign på Westerdals Oslo ACT. Det meste av det de lærer her er teknikker som man bruker i filmbransjen, og som filmbransjen trenger!

– Alle filmer trenger jo sminke, ofte mer enn det de tror. Det er så fort gjort at sminke og lyd blir glemt, fordi man aldri ser oss, sier Tanita.

– Det er viktig å få ut ordet om at vi finnes, og at vi kan gjøre nesten hva det skulle være! sier Tanita.

– Det er nettopp derfor det er så utrolig bra at vi får kontakt med Film og TV-studiet på denne høyskolen. De ser oss, og tar med seg ut i bransjen at vi er viktige å ha med på laget, sier hun.

– Vi får et veldig bra nettverk her. Hvis noen fra Film og TV skal lage en film etter de er ferdig med studiene så de ringer jo de som de har jobber sammen med før, legger hun til.

Imponerer registudentene

Tanita har nylig snakket med en registudent på Film og TV, som hadde en idé om å skjære opp en fot, men som ikke trodde at det skulle la seg gjøre på dette nivået.

– Hun ble imponert over at det faktisk er noe vi kan gjøre, sier Tanita.

Så langt har hun bare testet konseptet med en finger.

– Jeg har ikke prøvd det med en fot før, men prinsippet er ganske enkelt! Jeg tar en avstøpning av en fot, for eksempel min egen. Så legger jeg et silikonlag utenpå som hud, og et rør inni som jeg fyller med teaterblod og gelatin, forteller Tanita som om det er det mest selvfølgelige ting i verden.

Hun er glad for at forespørsler fra Film og TV-studentene gir de muligheter til å teste ut nye ting.

maske og hårdesign
Tanita og Alice viser fram spesialeffektene de brukte på Amandus-workshopen.

Holdt workshop på Amandus

Nylig holdt Alice og Tanita en workshop på Amandusfestivalen, som er den studentstyrte lillebroren til Den Norske Filmfestivalen Amanda.

– Vi gikk kjapt igjennom hele prosessen med å lage en flate-applikasjon. Det kan være alt fra kutt til poser under øynene. Alt som ligger flatt, ikke for eksempel en nese, forklarer Tanita.

– Kursdeltakerne var veldig ivrige og gira! De stilte masse spørsmål og syntes at det var kjempespennende å se kantene på applikasjonene forsvinner, forteller Alice.

Jentene hadde på forhånd støpt klar applikasjoner i gelatin, som er det enkleste materialet å starte med. Applikasjonene kan også støpes i silikon og Pros-Aide.

– Når vi smelter kantene på gelatin-applikasjoner bruker vi som regel bare vann for å smelte de inn i huden, slik at kantene forsvinner. Det ser jo ut som magi hvis man ikke har gjort det før! Så kursdeltakerne koste seg og ble veldig imponert over hvor bra det så ut. Alice testet et kutt på en av deltakerne og han gikk med det hele dagen! ler Tanita.

Kursdeltakerne kalte først workshopen for et «sminkekurs», men skjønte fort at jobben til Tanita og Alice er så mye mer enn å bare legge vanlig ansiktssminke. Jentene er svært fornøyde med muligheten til å holde slike kurs.

– Det er bra at lærerne får oss med på slike ting, fordi det er en god mulighet til å komme seg inn i bransjen, sier Tanita.

Praktisk studieprogram

– Vi jobber med hendene hver eneste dag og har bare ett eneste teori-fag, forteller Alice.

– Studiet vårt er veldig, veldig praktisk! Det er veldig gøy, sier Tanita.

Maske- og hårstudentene har bare en bok på pensumlista, den er i anatomi.

– Lærerne oppfordrer oss alltid til å gjøre mest mulig og teste ut nye ting, sier Alice.

– Du har det obligatoriske som du må gjøre, men så kan man gjøre så mye mer hvis man vil. Og du får så mange verktøy du kan bruke senere når du studerer her. Når du lærer å lage en nese så skjønner du automatisk hvordan man kan lage et øre med samme metode, forklarer Tanita.

– Du får litt av alt, bekrefter Alice.

 

Les mer om Maske- og hårdesign her!