Westerdals

Lagde bok av morfars Facebook-statuser

Morfaren til Eline Straumfors, 3. årsstudent på Grafisk design, er ikke som alle andre bestefedre. I hvert fall ikke på Facebook.

Casa Appelsin bilde

Asbjørn Inge Straumfors, morfaren (73) til Eline har skrevet helt siden han var liten. Han reiste mye, og skrev på flyplasser, fly og tog. Først som en måte å rense hodet sitt på, og etterhvert skrev han av ren lyst.

– Han har lenge skrevet store og små observasjoner fra hverdagen på Facebook, både på en humoristisk og poetisk måte. Flere av vennene hans har sagt at noen burde lage en bok av det, og det var søsteren min og jeg som bestemte oss for å få det til, sier Eline.

Eline Straumfors

Andreåret på Grafisk design hadde Eline et prosjekt kalt «Collaboration», der studentene finner en samarbeidspartner de ønsker å starte et prosjekt med. Dette ble en perfekt mulighet for Eline å lage bok av Facebook-statusene.

– Da jeg scrollet gjennom statusene fra 2008 til 2016 og leste dem kronologisk, la jeg merke til at det var en historie der, fra han var i jobb, til å bli syk, og til en periode han var avlogget på grunn av det. Så at han kommer tilbake, blir friskmeldt, og beskriver livet som pensjonist med mormoren min. De kjøper et hus i Spania, Casa Appelsin, og han forteller om hvordan appelsinene vokser i hagen deres. I Casa Appelsin har mormor og morfar det aller best, der kan de kan nyte solen, plukke appelsiner, og gjøre alt og ingenting.

Våren 2016 lagde Eline boken Casa Appelsin, bestående av morfarens Facebook-statuser fra 2008-2016, som ble levert som en del av eksamensbesvarelsen sin. Da morfaren fikk boken ble de raskt enige om at den måtte deles med flere.

Casa Appelsin bilde
Casa Appelsin bilde
Casa Appelsin bilde
Casa Appelsin bilde

– Morfar ble glad og rørt da jeg fortalte han om prosjektet, og det var et ganske stort øyeblikk for oss begge da han fikk boken. Det er fint for oss å ha dette sammen, og som morfar sa til meg, så er det på en måte for oss å bli kjent med hverandre på nytt.

Velkommen til boklansering!

Det ble først trykket opp 100 bøker som ble markedsført over Facebook og Instagram, og nå er alle solgt. Morfaren har solgt bøker på Nasjonalbiblioteket i Nordland, og de har blitt invitert til Bokdagen i Rana i 2017.

– Dette har vist meg hvordan et skoleprosjekt kan bli virkelig, så lenge man vil det selv. Det har vært gøy å se hvordan et prosjekt man har startet selv, kan nå ut til så mange mennesker, og hvordan man kan få så mye respons på noe man trodde man kun skulle få en tilbakemelding fra læreren på.

Det blir trykket opp 100 nye bøker før lanseringen på Vingen på Astrup Fearnley-museet, 13. januar. Se Facebook-arrangement her. Boken får du kjøpt på www.casaappelsin.com.