Westerdals

Lagde film om den siste mimekunstneren i Marseille

The Final Mime filmstudenter
Fra venstre: Edward Raison (klipp og lyd), Thea Gryttenholm (produsent), Jonas Thorstensen (foto), Mari Borander (regi).

– Som den siste mimekunstneren i Marseille kjemper Anne Chiummo for sitt yrke. Vi møter en ildsjel som har viet livet sitt til kunsten, og vi blir kjent med hennes brennende lidenskap og hennes til dels ensomme tilværelse.

Film- og TV studentene på 2. året har vært én måned i havnebyen Marseille i Frankrike, for å lage dokumentarer og fortelle historier. De fire kreatørene; Mari Borander, Thea Gryttenholm, Jonas Thorstensen og Ed Raison har laget filmen «The Final Mime».

Se traileren her:

Hvorfor lage film om pantomime?

– Vi ville finne ut om den franske klisjéen stemte, og vi fant ut i research-fasen at Marseille er en viktig by for pantomime, forteller Ed, som jobbet hovedsakelig med klipp.

– Men vi fikk vite veldig sent at Marseille var hovedsetet for pantomime, skyter Thea inn.

Med en god dose research (og en liten dose flaks) fant studentene den absolutt eneste personen igjen i Marseille som driver med pantomime, Anne Chiummo (56). Hun har eget pantomimeselskap, og underviser kunsten på hjemmekontoret sitt, i et gammelt teater. 

– Anne ville delta i filmen fordi hun så på det som en mulighet for å videreføre pantomimekunsten. Tidligere har den tradisjonsrike kunsten blitt lært videre i generasjoner, men Anne har ingen å lære det bort til, bare de få som hun underviser i teateret. Hun kommer på visningen på Rockefeller! Forteller Thea.

Anne har viet hele livet sitt til kunsten. Hun sier selv at hun er ensom, men ikke alene, og det lever hun fint med. Selv om hun i filmen hovedsakelig ønsket å formidle mimekunst, var studentene mest fascinert av Anne som menneske, og at mimekunsten lever gjennom henne.

– Vi prøvde å utforske hennes personlige liv, om hun var forelsket, eller lei seg for at hun ikke hadde barn. Men det ville hun ikke prate om, sier Ed.

– Vi lurte på de vanlige tingene alle bryr seg om, men det var ikke så viktig for henne, og da er det ikke viktig for filmen. Man blir jo nysgjerrig, fordi man er vant til sin egen familie, og så møter man en som ikke syns det er viktig i det hele tatt, forteller Mari.

Behind the scenes i Marseille

Overraskende nok snakker ingen av de fire studentene bak filmen fransk. Ved hjelp av blant annet kontakter ved et universitet i Provence brukte de totalt 15 tolker. De var i møte med det franske riksarkivet for å utforske muligheten til å bruke eldre bilder av pantomime, for å formidle utviklingen, og hvordan kunsten har vært viktig for Marseille. Studentene fikk stjerner i øynene av bildene de ble vist. Det var dyrt for få sekunder med materiale, på tross av at de søkte om økonomisk støtte fra den franske ambassaden og Provence – uten hell.

The Final Mime

Premiere på Rockefeller i kveld

Om man må ha en ekstra interesse for kunst for å ville se filmen, det er ikke de fire studentene enige om. Det de er enige om, er at ildsjelen Anne Chiummo er en interessant dame med et spesielt yrke – og det gjør seg på film.

Se The Final Mime, og resten av historiene fra Marseille, på Rockefeller 5. januar kl 18:00.