Westerdals

Nordmenn på den franske scenen

For første gang i historien har norske studenter blitt invitert til utveksling ved et av verdens aller mest prestisjetunge teaterakademier. Gjett hvor de studerer til vanlig!

Piotr Cholodzinski er Programansvarlig/Førsteamanuensis ved Avdeling for kunstfag/skuespill, og var nylig gjesteprofessor ved Conservatoire National Supérieur d’Art Dramatique (CNSAD) i Paris. Han underviste 2. klasse ved akademiet i en tre ukers Masterclass med temaet Ibsens Villanden og Hedda Gabler. Dette førte til at en liten bit av historien må skrives om.

Historisk teater

Conservatoire National Supérieur d’Art Dramatique er Frankrikes nasjonale dramaakademi, underlagt det franske kulturdepartementet, og er en verdensledende utdanningsinstitusjon for teaterkunst. Bare 2-3 prosent av søkere kommer inn, og akademiet betraktes derfor som det mest selektive i Frankrike. Kjente skuespillere som Juliette Binoche, Carole Bouquet, Isabelle Huppert, Olivier Martinez og Sebastian Roché har alle studert her.

Skolen ble grunnlagt som en del av Conservatoire de Paris i 1795, og er den eldste skolen i Europa som fortsatt er i drift. Studiet går over tre år, og en gjennomsnittlig avgangsklassen er på 30 studenter. I tillegg inviteres et fåtall studenter fra andre land som trainees (Stagiaires Étrangers).

Historisk utveksling

Det er med andre ord ikke hvem som helst som får lov til å tråkke rundt i den mer enn 200 år gamle skolens lokaler. Det er faktisk historisk at to studenter fra Westerdals Oslo ACT i høst tilbringer et semester ved skolen, for aldri før har norske studenter sluppet gjennom nåløyet. Herman Ljung Opedal og Maud Monceyron Jonassen har i disse dager muligheten til å både leve og ånde i fotsporene til Victor Hugo, Honoré de Balzac og Alexandre Dumas.

Men vi er ikke helt ferdig. Neste år planlegges det at en hele klasse på Skuespill reiser til det berømte akademiet i Paris for et treukers opphold. Til gjengjeld kommer det en klasse franske teaterstudenter fra akademiet til Westerdals Oslo ACT. Så nå gjelder det å lese seg opp på fransk dramatikk, og kantinen vil kanskje tilby et glass vin til maten?

Bienvenue à Westerdals Oslo ACT!