Westerdals

Ny bachelorutdanning: Opplevelsesdesign

Nå kan du være med på å forme framtidens opplevelseskonsepter! Til høsten tilbyr vi Norges eneste bachelorstudium i Opplevelsesdesign. Velg mellom spesialisering i lysdesign eller opplevelsesbasert kommunikasjon.

opplevelsesdesign

Opplevelsesdesign har sitt utspring i to av våre tidligere studieprogram: Lys for scene og Experience and Event design, som har blitt slått sammen og videreutviklet. I tillegg inkluderer det studiet en ny spesialisering i lys for arkitektur. Dette bachelorprogrammet er det eneste av sitt slag i Norge og kombinerer flere fagområder som gir studentene kompetanse til å planlegge og gjennomføre fysiske installasjoner og events.

Studentene får tilgang til profesjonelt utstyr og gode fasiliteter i nye lokaler. De vil jobbe med både gitte oppgaver og selvvalgte praktiske prosjekter, veiledet av bransjeaktive lærere med høy faglig og praktisk kompetanse. De vil også gjennomføre reelle prosjekter i samarbeid med aktører i bransjen.

Studiet starter med et fellesår og deretter kan studentene velge mellom spesialisering i opplevelsesbasert kommunikasjon eller lysdesign i sin bachelor. Det nye studiet vil ta opp 15 studenter hvert år til hver av de to spesialiseringene. Studiet krever generell studiekompetanse, og innsending av opptaksprøver. Kommer du videre etter opptaksprøvene blir du innkalt til intervju.

opplevelsesdesign
Fra «Lights in Alingsås» 2016. Foto: Patrik Gunnar Helin

Velg spesialisering

Opplevelsesbasert kommunikasjon

Ved denne spesialiseringen fordyper man seg i planlegging og gjennomføring av minnerike opplevelser som kommuniserer et budskap, for vidt forskjellige aktører. Det handler ofte om å skape et tydeligere varemerke for en oppdragsgiver med et opplevelseskonsept. Gjennom dramaturgiske grep lærer man å visualisere et budskap til sanselige interaktive opplevelser. Under studiet vil man jobbe med mange ulike prosjekter, både nasjonale og internasjonale. Det kan være å forbedre en musikkfestivals måte å kommunisere sine verdier på eller lage et digitalt skattekart for UNESCO ved hjelp av intraksjonsdesign og stedsspesifikk teknologi. Det kan være å skape opplevelser for reiselivet og konseptutvikling av temaparker.

Lysdesign

Ved spesialisering innen lysdesign velger man å fordype seg innen lys for arkitektur eller lys for scene. Man utvikler kunnskap om lysstyring av rom, fasader, parker, scene, teater og konsert. Kombinasjonen av disse to spesialiseringene er unik i sitt slag. Spesialiseringen er teknisk, men også kunstnerisk. Man trenger en god forståelse for teknikken bak et lysdesign for å kunne designe eller kommunisere med lys, derfor får man opplæring i både teknikk, strømsystemer, digitale nettverk og man får en innføring i bransjen. Studenter jobber sammen med studenter ved andre studieprogram, og med eksterne aktører.

I emnet Lysdesign for scene får studenten anledning til å fordype seg i å sette lys på scenekunst og tolke et manus eller musikk med lys. Det kan være alt fra klassisk teater og moderne dans til rockekonsert.

I emnet Lysdesign for arkitektur er utgangspunktet design av rom for menneskers handlinger og opplevelser. Man skal blant annet skape rom der naturlig og kunstig lys, refleksjoner, farger og materialer i samklang fremhever eller nøytraliserer rommets arkitektur. Man arbeider med praktiserende utprøving og reflekterer over det som blir utøvd og opplevd.

opplevelsesdesign

Mangfoldige muligheter i yrkeslivet

Etter utdanningen er mulighetene mange. Du kan for eksempel jobbe som lysdesigner med visuelle konsepter for TV, – spill- og filmproduksjon, med scenografiske konsepter for konserter, festivaler, teater, fornøyelsesparker, utstillinger og messer, eller prosjektledelse i eventbyråer og i underholdningsindustrien generelt. Butikker, kjøpesentre og reiseliv vil også ta i bruk opplevelser i økende grad for å engasjere kundene og skape en dialog med dem.

– Lys er et av de viktigste verktøyene for å skape opplevelser, sier programansvarlig Birgitte Appelong.

– Når det også er kartlagt at Norge er størst på events i Skandinavia sier det seg selv at det er behov for en bachelor-utdannelse som gir kompetanse på bruke lys og andre virkemidler til å skape de beste opplevelsene og eventene.

 

blader, opplevelsesdesign, lys
Sfera Building / Claesson Koivosto Rune

Unike fasiliteter

campus Fjerdingen og campus Vulkan finnes flere spesialtilpassede rom for å eksperimentere med lys og og 3 velutstyrte scener. Det er flere verksteder, studioer, klippe og redigeringsrom, en hypermoderne programmerings-suite og en whitebox med lysutstyr for interiør- og arkitektur-lyssetting.

– Man får tilgang på alt fra 360° kamera og 3D printing til VR og eye-tracking. I tillegg har vi selvfølgelig mengder av det beste og mest moderne som finnes av lysutstyr og Norges største lysbord-park til undervisning, sier Appelong som en svært stolt av både kvaliteten og kvantiteten på utstyret som studentene får boltre seg i.

lysdesign, opplevelsesdesign

Bransjen applauderer

– En utdannelse innenfor opplevelser er interessant fordi opplevelser favner veldig bredt. Det nye studiet høres veldig spennende og relevant ut. Fokus på helheten og ikke bare det tekniske gir større muligheter til å jobbe både nasjonalt og internasjonalt med et større spekter. Det er derfor viktig at nivået er høyt, både i norsk og internasjonal sammenheng, sier sivilarkitekt Mnal Erik Selmer som er lysdesigner i IALD (International Association of Lighting Designers).

– I alle bransjer er det stadig mer spesialisering, så det er fornuftig at Westerdals Oslo ACT legger opp til en bredere satsing, mener Selmer som er en av Nordens mest prisvinnende lysdesignere.

– Studiet Opplevelsesdesign passer svært godt inn i den retningen event-bransjen utvikler seg, sier daglig leder i Greener Events, Linnéa Svensson.

– Vi er glade for at studiet legger opp til tett dialog med bransjene, bruker forelesere og eksperter med bred praktisk erfaring, og at man inkluderer praktiske prosjekter med god evaluering og debrief for å sikre best mulig erfaringsutbytte, sier Svensson.

For mer informasjon om det nye studiet kan du kontakte programansvarlig Birgitte Appelong via Facebook, SMS til 92822151 eller mail til birgitte.appelong@westerdals.no 

opplevelsesdesign
opplevlesesdesign

Fra Lights in Alingsås 2016. Foto: Patrik Gunnar Helin

opplevelsesdesign
opplevelsesdesign
Mats Berström og student
lysdesign, opplevelsesdesign
opplevelsesdesign
lysdesign
opplevelsesdesign, lys, lyskaster

Fra åpningen av Aarhus 2017 som kulturby. Foto: Birgitte Appelong

opplevelsesdesign
lysdesign, opplevelsesdesign
opplevlesesdesign

Fra Lights in Alingsås 2016. Foto: Patrik Gunnar Helin

opplevelsesdesign, lys
opplevlesesdesign
lys for scene
opplevelsesdesign

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

lysdesign, opplevelsesdesign
opplevelsesdesign
opplevelsesdesign
opplevelsesdesign
opplevelsesdesign
opplevelsesdesign
opplevelsesdesign

Fra Lights in Alingsås 2016. Foto: Patrik Gunnar Helin

opplevelsesdesign
lysdesign, opplevelsesdesign