Westerdals

Bli god på podcast!

Robert Shaw står bak podcasten Inkubatoren, der han snakker med inspirerende gründere som deler sin kunnskap.
Førsteårsstudentene på Digital markedsføring fikk høre om Shaws egne erfaringer da han fortalte om produksjon av sin podcast.

Robert Shaw hos Westerdals Oslo ACT
Shaw viser eksempler på norske podcaster.

Denne uken var han gjesteforeleser på Digital markedsføring, i faget innholdsutvikling. De første 28 episodene av Inkubatoren sto Shaw for ene og alene: fra research og produksjon til redigering. Han delte sine erfaringer med studentene, om alt fra idéprosess, tekniske løsninger og intervjuteknikker.

Shaw startet selv podcasten fordi han ville komme i kontakt med gründere, og lære av dem.

– Det som er så fint med podcast er at du kan lage det om hva som helst, og lære utrolig mye om mange temaer. Akkurat som med blogger, forteller Shaw.

Shaws tips til deg som vil starte egen podcast:

 • Finn tema for podcasten din
  Hva er du nysgjerrig på, og hva interesserer deg? Podcast er ikke en sprint, men et maraton, derfor må du være interessert i det du vil at podcasten skal handle om.
 • Lag innhold for din avatar
  Din avatar er din «perfekte lytter», og den du vil treffe med ditt innhold. Ta avgjørelser basert på hva avataren liker. Det påvirker alt fra tema, hvilke gjester som er aktuelle, til og med lengden på podcasten.
 • Vær personlig
  Ikke tenk at det må være så profesjonelt, det ender fort opp med å bli litt stivt. Jo mer personlig du er, jo mer personlig blir det for lytteren. Hvis du har en gjest, så sørg for at gjesten din klarer å slappe av under innspilling. Du trenger ikke nødvendigvis å sitte i et studio, det kan være fint for lytteren å bli med deg ut på tur også!
 • Intervjuteknikk
  Ikke ta for gitt at lytterne kan ordene og begrepene du, og kanskje gjesten din, bruker. Utdyp og forklar når du snakker om ting ikke alle har kjennskap til, så er du sikker på at alle forstår.
 • Riktig utstyr over dyrt utstyr
  Det er ikke nødvendig å ha kjempedyrt utstyr. Gjør research og finn utstyret som er riktig for ditt bruk. Noen av verdens største podcaster har mikrofoner til noen hundre kroner!
 • Riktig utstyr #2
  For mange bruker tid på å bestemme seg for utstyr, når de burde fokusere mer på innhold. Det er det du burde bruke tiden din på.
 • Ikke vent!
  På et tidspunkt må du publisere din første episode, og det er din første ordentlige test. Eventuelt kan du sende den til en venn som kan prøvelytte.
Robert Shaw hos Westerdals Oslo ACT
Shaw viser studentene hvordan han rigger utstyr når han har intervjuer.
Robert Shaw hos Westerdals Oslo ACT
Shaw viste studentene utstyr han selv bruker når han spiller inn podcast.

Tekstdoktor Christine Calvert, høyskolelektor og foreleser på Digital markedsføring, har to ganger tidligere vært gjest på Inkubatoren, hør episoden «Slik gjør du godt førsteinntrykk» her.

Inkubatoren podcast