Westerdals

Tenk innenfor boksen!

Thomas Seltzer, utdannet «omvendt psykolog», bassist i Turboneger og programleder i Trygdekontoret, holdt lunsjforedrag på campus Vulkan.

Thomas Seltzer på Westerdals Oslo ACT

Seltzer besøkte campus Vulkan for å snakke om sesongens siste episode av Trygdekontoret, om det amerikanske presidentvalget, rockekarrieren og alt i mellom.

– Folk sier alltid at man skal tenke utenfor boksen. Det syns jeg er jævlig irriterende! Du må heller lage din egen boks, og tenke innenfor den. For eksempel som Ramones bruker alltid kun tre akkorder, det er de gode på, så det holder de seg til. Eller som Scorsese og Spielberg som har funnet sin egen oppskrift. Så kan man jo selvfølgelig låne fra andre, forteller Seltzer.

Låne- klippe- og limekultur

Thomas mener at gode forfattere låner andres materiale, men de aller beste forfatterne stjeler.

– Jeg tror det er mer aksept for å låne eller stjele nå, enn for 20 år siden. Da var det dårlig stemning å låne. Nå tror jeg det heldigvis er mer åpent klima rundt stjeling, sier Seltzer.

Så hvem stjeler Thomas Seltzer av?

– Jeg har lært mye av Fredrik Skavlan. Er egentlig en liten mini-Fredrik.

– Så er det regelen om 10.000-timer. Det går ut på på at de som er enere i sitt felt, har alle har gjort det de driver med minst 10.000 timer mens de var unge!

Thomas Seltzer på Westerdals Oslo ACT

Trygdekontoret: hva, hvem og hvorfor?

Seltzer sier han føler seg priviligert fordi han kan jobbe i NRK, og ikke er underlagt det kommersielle ennå. Som han har blitt fortalt av tidligere kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas, de skal gjøre det som er bra populært, og det som er populært bra. Etterhvert tok programmet Trygdekontoret form. 

– Vi tenkte, hva om man kommer på et TV-program der man skal løse et problem, men ender opp med ennå flere problemer? Derav Trygdekontoret! Det er ikke bare derfor det fikk navnet. Trygdekontoret før i tiden var et sted du kom med et problem, og da du dro hadde du enda flere problemer.

Hvordan velge gjester til Trygdekontoret?

– Vi er en gjeng som prater om temaer og folk. Hvis det vi snakker om er kult, gir fremdrift og er interessant går vi videre med det. Spesielt hvis det er temaer som andre kanskje ikke snakker om. Vi prøver å få til en kjemi, og at gjestene spiller forskjellige roller. En gjest kan fungerer som en «løs kanon» og spille ball på en annen er som er «veggen», som typisk kan være en akademiker med mye kunnskap om faget sitt. Vi vil få gnistene og tennisballene får fyke over bordet, eller at folk får fortelle historien sin i fred.

I Hillary og Donalds bakgård

Før valget reiste Seltzer tilbake til sine amerikanske røtter, til sin kusine og familie i USA. De er blant amerikas underklasse, og lever et tøft liv der det ikke er unormalt å ha to heltidsjobber. Seltzer var en av de få norske journalistene som gikk grundig til verks for å fange opp hvordan Trump kunne få så mye støtte blant amerikanerne.

– Mange jeg møtte trodde at hvis muren blir bygget kommer jobbene tilbake. Men, jobbene deres har gått til roboter, og ikke meksikanere, som de blir fortalt av Trump, som før presidentvalget var mest kjent for blant annet reality-programmet The Apprentice.

Seltzer forteller at han opplevde et USA som et tredje verdensland, der lønningene har stått stille og prisene har gått opp. Så da får vi se hva realitykongen får gjort med det, de neste fire årene.