Westerdals

Up and comic, coming up!

Fem studenter fra Prosjektledelse kunst og kreativ næring har startet en arena for møter mellom ferske komikere og kjendisene i humorbransjen.

Kristin Naomi Sandstrand, Sara Figenschau, Sara Berg, Johanne Løken og Mathias Lødøen studerer Prosjektledelse kunst og kreativ næring. I emnet «Prosjektledelse kunst og kreative næringer fordypning» fikk de en stor oppgave i starten av skoleåret hvor de skulle lage og gjennomføre til et arrangement i en valgfri bransje eller næring.

– Vi er en gjeng med veldig ulike erfaringer og interesser, men vi fant hverandre likevel gjennom en speed-date på skolen, forteller Kristin Naomi Sandstrand.

– Hvorfor ble det akkurat humorbransjen?

– Fordi det er så innmari givende å jobbe med mennesker som byr på seg selv, og som får hverandre til å le. Latter er viktig, også på jobb. Det var først da jeg begynte på Westerdals at jeg virkelig fikk øynene opp for humor- og underholdningsbransjen. Jeg jobbet som prod.ass på forrige sesong av Mandagsklubben, noe som ga mersmak, sier Sara B.

– Tanken min var at man heller ikke må være ekspert på vitser for å jobbe med humor, så planen var å anvende mine skillz innenfor teknikk, grafisk, øko-styring etc, for å bidra til å nyskapende humorprosjekt for Oslo, sier Mathias Lødøen.

Ny arena

Event-konseptet har fått tittelen «Up and comic», og skal samle humorentusiaster på alle nivå. Eventene deres skal ha fokus på erfaring- og kunnskapsutveksling mellom proff og amatør.

– For unge voksene som ikke kommer fra Oslo-kjernen kan det være vanskelig å vite om og få muligheten til å dra på slike type arrangementer, og vi ønsker å skape en arene hvor mannen i gata også får mulighet til å bygge relasjoner og vise seg frem uavhengig av hvem han eller hun kjenner fra før av, sier Sara Berg.

– Vi føler at det ganske mye vanskeligere å komme seg inn i humorbransjen i Norge, spesielt Oslo, om du ikke har et kjent navn. Vi føler at musikk,- teater og festivalbransjen er en arena hvor det er lett å skaffe seg bekjentskaper og er litt mer ”tilgjengelig” for mannen i gata enn humormiljøet. Vi savnet flere slike arrangementer hvor komibransjen møtes og ville gjøre noe med det. Slik situasjonen er i Oslo i dag, føler vi at humor- og underholdningsbransjen ligger bak de andre kreative bransjene, som musikk og teater. Med dette mener vi at det oppleves som et større skille mellom profesjonelle og amatører enn i de andre bransjene, sier hun.

Up-and-comic-2017
Fra venstre: Sara B, Kristin, Mathias, Johanne, Sara F.

– Jeg som ikke er fra Oslo, merker at humormiljøet i Oslo ikke er like åpent og inkluderende som jeg ønsker – og som jeg merker i andre bransjer. Oslos humor-entusiaster trenger et slikt arrangement som kan åpne opp muligheter for både oss – og andre som vil inn. Her kan alle være seg selv, senke skuldrene og knytte kontakter, sier Kristin.

– Vi kom på en idé rundt humorbransjen og mulighetene man har som nykommer, til å bli en av de store, kule gutta og jentene. Vi bestemte oss derfor for å lage ett arrangement med fokus på å viske ut skillet mellom etablert og uetablert i humorbransjen. Det kan for eksempel være tekstforfattere, skuespillere, komikere av ulike slag, prosjektledere eller film-fotografer, sier hun.

– Det var utrolig spennende når vi begynte å pitche ideen, for her viste det seg at flere som faktisk arbeider i næringen ser er behov for slike arrangementer, og kan ha savnet å se slike tidligere, sier Johanne Løken.

Startet Westerdalsrvyen

Kristin, Sara B. og Sara F. var også de som startet Westerdalsrevyen i 2016.

– Jeg hadde tidligere jobbet en del med skolerevy før vi bestemte oss for å lage en revy i revyensoasen selv – Westerdals! sier Sara B.

Sara Figenschau på sin side har drevet aktivt med revy siden hun gikk i 8. klasse i Tromsø.

– Da jeg kom til Oslo kjente jeg på at jeg manglet dette humormiljøet som jeg hadde rundt meg konstant da jeg bodde i Tromsø. Jeg gikk sammen med Kristin og Sara og vi startet Westerdalsrevyen sammen. Gjennom Westerdalsrevyen vokste humormiljøet rundt oss, og ga mersmak. Nå vil jeg inn mer profesjonelt, og tror dette arrangementet kan være eller bli et springbrett for hvor jeg vil havne til slutt, sier hun.

– Etter at vi startet Westerdalsrevyen skjønte jeg at å jobbe på denne måten, med sånne type mennesker, er prima og MEGAGØY! Jeg har knytta mange unike og råbra kontakter, sier Kristin.

Westerdalsrevyen presenterer... 2017 Campus Fjerdingen
Kristin, Sara og Sara på scenen under Westerdalsrevyen 2017 – som var en STOR suksess!

Sett av 9. november

Første arrangement blir 9. november på 657, og det blir en kveld fylt med humoristiske innslag og forfriskninger. I løpet av kvelden vil du få se og høre på både kjente og ukjente, blant annet stand-up med Jønis Josef og Henrik Farley, livepodcast med Fanfiction, som er Westerdalsstudenter, impro-teater og en sofasamtale med Siri Kristiansen, Hasse Hope, Randi Liodden, Johannes Fürst og Mike Torsvik Johansen.

– Hvem bør sette av kvelden?

– De som bør sette av kvelden er dere som har en spesiell interesse for humor og har lyst til å, på en eller annen måte, jobbe med det, sier Kristin.