Westerdals

Jordnær nordmann i Hollywood-hierarki

Berdal tok seg tid til å svare på spørsmål fra noen studenter etter foredraget.

I dag var salen på campus Vulkan full i god tid før start, da Ingrid Bolsø Berdal holdt lunsjforedrag. Studentene fikk høre hvordan det var for Berdal å være jordnær nordmann i et Hollywood-hierarki, der hun endte opp med en rolle som var skreddersydd for henne.

Hollywood-skuespillerinnen spiller en råtøff kjeltring ved navn Armistice i Westworld, som for tiden er HBOs mest sette serie. Berdal avslører tidlig at serieskaperne allerede har utviklet et plot for hele fem sesonger.

Fikk skreddersydd rolle

Selve karakteren Armistice, som Ingrid spiller, ble ikke utviklet før de siste 24 timene før innspillingen. Berdal forteller hvordan hun på filmsettet måtte jobbe, da hennes karakter ikke var helt ferdigutviklet.

– Regissører og «showrunnere» hadde mye tillit til meg, mer enn jeg hadde til meg selv, kanskje. Det ga meg mye, og jeg tenkte at her er de så avslappet og fulle av tillit, at jeg bare må stole på at det jeg bringer til bordet er godt nok.

Hun deler sine gode råd til studentene på Westerdals Oslo ACT som skal inn i kreative yrker:

– Dersom kunsten og kreativiteten blir for alvorlig, dør lekenheten. Så fokuser på å jobbe med det som er din smak, og følg hjerte og magefølelsen.

Hemmelig manus

Hemmelighet rundt Westworlds manus har vært viktig for skaperne. Det har vært utfordrende for Berdal, som fikk sitt manus kun en uke før innspilling:

– Jeg fikk litt hakeslepp da jeg så manuset, og skjønte at jeg måtte spille en rolle som skulle være likemannen til den mørke «Man in Black», spilt av selveste Ed Harris.

Se klipp fra Ingrid i Westworld her.

Fornøyelsespark

Basert på en bok, som også kom ut som spillefilm i 1970, er Westworld historien om fornøyelsesparken som tilfredsstiller dine behov for romantikk, vold og alt annet. Fornøyelsesparken setter gjestene i en westernbasert verden hvor innbyggerne er avanserte roboter med kunstig intelligens, kalt «verter». Hva skjer når vertene blir bevisste på at de daglig blir slaktet for penger og et perverst behov for å drepe?

Berdal forteller om tematikken i Westworld, og understreker kunstelig intelligens allerede er blandt oss, men det er enda smått og forkler seg som for eksempel iPhones. Helt til slutt har hun en oppfordring til salen:

– Som maskinene er programmert til sin hverdag i Westworld, er vi frie til å ta egne
valg. Ikke la folk bestemme hva dere kan lage, for dere er ikke roboter!