Westerdals

Film og TV-student er «shooting star» på internasjonal filmfestival

28.04.2015
Foto: Lillian julsvik

Halfdan Ullmann Tøndel, registudent på Film og TV, er utropt som shooting star og en av «ti europeiske filmskapere å følge med på», av European Film Promotion og Den internasjonale filmfestivalen i Karlovy Vary, en av verdens viktigste filmfestivaler.

– Det er så klart veldig gøy, ikke bare for meg, men for alle som har vært med og laget filmen, de går jo også på Westerdals Oslo ACT, forteller Halfdan. “Fuglehjerter” er teamets eksamensfilm.

– Vi har jobbet utrolig intensivt med klippen for å få en råversjon å sende til festivalen, og vi  ble ferdig med den endelige versjonen for noen dager siden. Det har vært lærerikt, for å si det forsiktig.

– I tillegg til heder og ære, hvilke forventninger har du til festivalen?

– Vi reiser ned til Tsjekkia hele gjengen, vi gleder oss selvsagt. Og jeg er veldig spent på å se de andre filmene. Jeg håper at det skal kunne åpne noen dører, jeg vil jo gjerne fortsette å lage film. Jeg har fortsatte en kortfilm eller to i meg, og jeg har jo lyst til å lage langfilm etter hvert, sier Halfdan, som i tillegg til å regissere også skriver manus.

– Hva gjør du når du er ferdig på Westerdals Oslo ACT?

– Lager mer film! Sammen med flere fra teamet bak Fuglehjerter, i tillegg til noen andre fra skolen, har vi planene klare.

I tillegg har Halvdan, sammen med medstudent Martine Solberg – som er produsent, som de eneste norske, blitt valgt ut til å bli med i Nordic Talents pitche-konkurranse. Her får de muligheten til å vise seg frem for produsenter og finansfolk, for å selge inn spillefilmidé og bygge nettverk.

Springbrett for talenter

Halfdan begynte registudiene i 2012, og kommer i vår til å gå ut med en bachelor i Film og TV med spesialisering i regi. I juli går turen til Tsjekkia med filmen for å inngå i programmet «Future Frames – 10 filmmakers to follow» på Karlovy Vary International Film Festival (KVIFF) i Tsjekkia.

– Future Frames-deltakelsen er en anerkjennelse av Halfdan Ullmann Tøndels talent, men indirekte også av film- og tv-skoler, og filmstudenter i dette landet. En slik utmerkelse stimulerer en skole til å ville nå enda lenger – til å være best mulig springbrett for talentene. På den måten er Future Frames-deltakelsen til Halfdan med på å bekrefte og forsterke den gode utviklingen som norsk film- og tv-industri er inne i, sier førstelektor på Film og TV, Frederik Hestvold til Norsk Filminstitutt.

En av verdens viktigste filmfestivaler

Karlovy Vary International Film Festival er A-listet som en av verdens 15 viktigste filmfestivaler av Den internasjonale føderasjonen av filmprodusenter (FIAPF).

Future Frames et et nytt samarbeid mellom European Film Promotion (EFP) og filmfestivalen i Karlovy Vary, og erstatter «10 Euro Directors to Watch» som var et samarbeid mellom filmfestivalen, European Film Promotion og filmtidsskriftet Variety.

Filminstituttene i alle land i EU/EØS-området kunne nominere én student hver til programmet. Halfdan Tøndel ble valgt til å representere Norge, og konkurrerte med nominerte fra 26 andre land.

Som del av Future Frames vil Tøndel og de andre unge regissørene bli introdusert med filmene sine for publikum, filmindustrien og pressen i to dager med eventer og visninger.

Future Frames inngår fra 2015 som et element i European Film Promotions virksomhet. EFP er en del av Creative Europe – Media Desk, og arbeider for å promotere europeisk film og talent i vid form. De står blant annet også bak skuespillerpromoteringen «Europian Shooting Stars» som hvert år presenteres på Berliniaden, og nettverksprogrammet for produsenter «Producers on the Move» i Cannes.

Crewet bak filmen "Fuglehjerter"
Crewet bak "Fuglehjerter"