Westerdals

Burde, burde

Du har helt sikkert kjent på den følelsen av alt du burde gjort. Burde ha vært mer på skolen, burde ha fått meg en jobb, burde vært mer sosial, burde drikke mindre øl. Livet på Westerdals Oslo ACT er intet unntak.

Mye burde vært gjort, og mye burde også kanskje forblitt ugjort. Med halvannen bachelorgrad i lomma har jeg gjort meg noen erfaringer om nettopp dette. I denne bloggposten vil jeg gi deg fire tips til hvordan du får god samvittighet av å ikke gjøre noe, og dermed være mer effektiv når du faktisk gjør noe. Om du nå har planlagt litt dårlig og har mye du burde gjøre, finnes det en oppsummering i slutten av teksten.

1. Studiesoner

Dette er essensielt for å la hjernen koble av uten dårlig samvittighet. Studiesoner går ut på å ha en arbeidsplass og en friplass. Selv om det er veldig deilig å ha hjemmekontor i pysjen av og til, er det utrolig lett å bli distrahert hjemme. De utroligste ting blir plutselig veldig gøy, som for eksempel rydding og vasking. Min erfaring er at ved å ha klare skiller mellom jobbesonen og frisonen vil du få en mer effektiv arbeidstid, samt la hjernen koble av, med god samvittighet. Mitt tips er; bruk skolen som arbeidssted og sett opp en fast arbeidstid. Da kan du sette deg ned med Netflix (and chill) med god samvittighet etterpå.

2. Planlegg

For meg, som antagelig kunne være med i VM i planlegging kommer dette helt naturlig. Jeg kan ikke leve uten å ha oversikt. For andre er ikke dette like enkelt, og studenthverdagen kan ofte være spontan og ikke så forutsigbar. Likevel er det noen tips som kan være lure å ta med seg; skriv ned viktige datoer for innleveringer og fremføringer. Dette gjør det lettere å planlegge i forkant. Skriv dette inn i en kalender, gjerne med ulike fargekoder om du vil ha virkelig god oversikt. Både iCal og Google kalender fungerer utmerket til dette. Sist, men ikke minst; sett deg dagsmål! Det er en skikkelig digg følelse å kunne krysse av ting på en liste, og det gjør deg mer motivert til å kunne fullføre oppgaver før du tar kvelden.

3. Finn deg en studybuddy

Fra man begynner på høyere utdanning får man høre om de hellige kollokviegruppe. For meg tok det litt tid før jeg forstod hva dette var, og jeg hadde stadig lyst til å kalle det for kollektivgruppe. En kollokviegruppe er en studiegruppe som fordeler oppgaver og hjelper hverandre med selvstudier. Av erfaring er det vanskelig at for mange medlemmer klarer å opprettholde samme plan for lesing. Plutselig skal noen på jobb, forsover seg, vil ikke jobbe en dag, eller andre ting. Mitt tips er å finne en eller to personer du vet du samarbeider godt med og som har ca. de samme karaktermålene som deg selv. Dette gjør det enklere å planlegge møtene, og sannsynligheten for at alle møter opp er større.

4. Ta pause med god samvittighet

Dette er den viktigste erfaringen jeg har tatt med meg som student, og det tok meg snaue tre år å lære det. Når man jobber med kreative fag er det ikke alltid så lett å planlegge når gullidéen vil dukke opp – det kan ta én dag, eller en uke. Det viktige her er å innse når det faktisk ikke skjer noe mer, og ta en pause. Ta en pause vekk fra datamaskinen og miljøet du sitter i. Det beste for meg er å gå en tur i frisk luft med god musikk, eller en podcast på øret. Kom så tilbake til arbeidet igjen.

For å oppsummere:

Ha klare soner for arbeid og fritid. Dette hjelper hjernen å koble av. Planlegg dagene dine så godt det lar seg gjøre, og sett en kjernetid for arbeid. Finn deg en studybuddy, med dette er det enklere å stå opp og morran og faktisk gjøre det du skal. Og sist, ta deg en pause med god samvittighet – du har fortjent det!

Gina