Westerdals

Ingenting råttent i andreklasses Hamlet

Andreårsstudentene på Bachelor i skuespill spilte denne uken utdrag fra Hamlet. Les en enkel tomsings ulærde mening om det her.

La oss avklare en ting, først som sist: Jeg er dum. Jeg er en ukultivert idiot. Derfor blir den shakespeareanske dialogen, for meg, litt som å være på hotell i Spania og se en dubbet reprise av Kongen av Queens, hvor man må lese handlingen og alle momentene ut fra mimikk, kroppspråk og stemmebruk, og de få glosene man eventuelt har plukket opp fra spanskundervisningen på ungdomsskolen og latinamerikansk RnB.

« Hæ. »
meg, ofte

Med det forbeholdet – om at jeg nok er midt på verdensgjennomsnittet når det gjelder faktisk forståelse av Shakespeare – har jeg ingenting å utsette på denne oppsetningen av Hamlet. Studentene utgjør et bunnsolid ensemble som stiller med gjennomgående sterke og tidvis gåsehudfremkallende prestasjoner – spesielt Hamlet på sitt mest maniske sendte gjentatte gys ned ryggen min.

Utdragene til sammen utgjorde vel ikke mer enn kanskje en sjettedel av originalmaterialet (Hamlet er Shakespeares absolutt lengste stykke), men var sydd sammen på en mesterlig måte og føltes som sin egen fullendte historie. Stykket var også krydret med små, humoristiske avbrekk fra Hamlets univers. Blant dem var anakronismer som en mobiltelefon og en tilbakevendende tolkning av Haddaways udødelige klassiker «What Is Love», og at Sacha Slengesol Balgobin, som hadde informert om rollebytter før stykket, brøt ut av sin rolle som Horatio for å fortelle publikum: «Nå skal jeg spille spøkelset, som jeg sa i sted.» Da lo jeg. JA, FOR DET MÅ DA VÆRE LOV Å KOSE SEG LITT OGSÅ.

Andreårsstudentenes tolkning av Hamlet klokket inn på like under en time. Og vet du hva, det er akkurat nok Shakespeare for meg. Man kan jo da bedømme selv om min ukvalifiserte mening skal ha noe som helst betydning. Hamleten sjøl sier jo noe à la: «Det som underholder den ukyndige, kan kun bedrøve den kyndige – og hans kritikk må da veie tyngre enn et fullt hus av de andre.»

Vel, fuck deg, Hamlet. Hør på meg, en ukyndig: Det var bra.

Mike

 

Utdrag fra Hamlet

BEARBEIDELSE OG REGI: Hallvard Holmen

SKUESPILLERE: Sacha Slengesol Balgobin, Mikkel Andreas Gundelach Mikkelsen, Giulia Hellesdatter Roi, Gina Lindås Theodorsen, Sebastian Warholm, Maria Sundell, Lars-Erik Christophersen, Tyrone Douglas, Ingeborg Knøsen

LYSDESIGN/LYSBORD: Eirik Ringen

LYSTEKNIKERE: Espen Karlsen, Martin Pettersen

INSPISIENTER: Tone Lovisa Djønne & Lina Sørlie Strand

Visningen er et samarbeid mellom Skuespill, Lys for scene og Prosjektledelse kunst og kreativ næring