Westerdals

Gratis opptaksprøveløsninger!

Nå har skolen offisielt åpnet slusene for et nytt kull spirende skapere, kommende kommunikatører og tilblivende teknologer. I den anledning må opptaksprøvene løses…

Disse oppgavene er en del av opptakskravet på flere av de kreative studieprogrammene, og jeg har selv vært gjennom prosessen. Det er for de fleste en utrolig utmattende og krevende kreativ periode som oftere enn ellers ender i et helt ok resultat som aaakkurat får deg gjennom nåløyet og videre til intervjuet – som er liggende-åttetall ganger verre.

Kanskje jeg overdriver. Kanskje ikke. Du får vente og se selv.

MEN! For å gi deg et dytt, hjelpe deg på vei – med spyttvåte fingertupper væte sytråden (det er deg), så den blir spiss og manøvrerbar og lettere å få gjennom det nevnte nåløyet – skal jeg nå gi deg, HELT GRATIS, løsninger på opptaksprøvene som du kan bruke, som du vil, FULLSTENDIG KOSTNADSFRITT. Eventuelt Vipps meg hvis du føler det er verdt det.

(Merk: Jeg kommer ikke til å tilby løsninger på opptaksprøvene til mitt eget studieprogram, Tekst og skribent. De ideene ville blitt for gode, og alle som brukte dem ville automatisk kommet inn, og strengt tatt begynner mange av studentene å se seg lei på skolens tilsynelatende evige og ukontrollerbare vekst. Derfor vil jeg bare tilby løsninger på opptaksprøver til studieprogram jeg ikke kan noe om.)

 

(Verdt å vite før du leser løsningene er at skolen ELSKER at man tenker utenfor boksen.)

Ok, kjør!

Studieprogram: Retail Design

Oppgave: «Lag en utstilling i en butikk for å fremme salget av paraplyer.»

Løsning: Ok, vi begynner med en enkel en. Fjern alle paraplyer fra butikken, og utstyr lokalet med et dusin vannspredere programmert slik at når kundene kommer inn i butikken og falldøren bak dem smeller igjen, dusjes de uopphørlig av liter på liter med iskaldt vann helt til de, av sin egen frie vilje, sier: «Nå skulle jeg hatt en paraply!» Og da – schmekk! – står du klar med et bredt sortiment av paraplyer til en svært urimelig penge.

Studieprogram: Lyddesign

Oppgave: «Oppsøk et miljø du ikke kjenner og dokumenter opplevelsen med lyd.»

Løsning: REMA 1000 pleide å si (før det klikket fullstendig for dem) at «det enkle er ofte det beste». Det enkle her ville vært å ta med en båndopptaker til et sted du ikke har vært før, trykke på den røde rundingen, holde kjeft i tre minutter mens den tok opp, badabing badabom, ferdig arbeid. Jada, dette er sikkert «kult» og «ekte» og «knausgårdsk» (jeg har aldri lest Knausgård), men hvis du virkelig vil levere godsakene i denne oppgaven, vil jeg anbefale at du tar i bruk det som på folkemunne kalles «munnen». Ikke begrens deg til faktiske steder det er mulig å dra til. Ta en fantastisk tur til en fremmed planet ved å lage «blip blop»-lyder og spille på slurva! Og selvsagt, når du leverer besvarelsen din, ikke si at du har laget lydene selv. Si at du har vært på Xnorp 9 i det galaktiske systemet Kryl§ap.

Studieprogram: Opplevelsesdesign

Oppgave: «Arranger et event som skaper oppmerksomhet rundt lanseringen av Joikaboller i USA.»

Løsning: Ok, for det første, det heter ikke «Joikaboller», det heter Joikakaker. Dette får opptaksprøveansvarlig ta på sin kappe. Jeg antar de har forvirret Joikakaker og Maxboller – en lei, men tilgivelig nybegynnerfeil for de som ikke er like drevne på hermetisert kokkekunst som jeg er (shoutout til Spaghetti à la Capri). Utenom det er oppgaven like tydelig som den er enkel. Du trenger simpelthen bare å planlegge programmet til en «Hver gang vi møtes»-aktig musikkfestival, der alle artistene tolker denne udødelige klassikeren:

https://www.youtube.com/watch?v=A1_KAjKq0hE

Studieprogram: Visual Effects

Oppgave: «Last ned bildet «Soria Moria slott» av Theodor Kittelsen (1881). Fortell oss med to fotografier hva som skjedde etterpå.»

Løsning: Et kjapt googlesøk vil avsløre at Kittelsens «Soria Moria slott» bare er ett av hele tolv malerier i Soria Moria-serien, og at de to neste i rekken er et maleri der Askeladden blir jaget til skogs av et troll, og et der han møter en rev. Den logiske løsningen er da å levere inn disse to bildene som svar på oppgaven, men du må huske, kamerat! Logikk og kreativitet er ikke venner – de er bitre erkefiender. Det du heller må gjøre, er å se den gamle NRK-serien «Soria Moria» fra 2001, inspirert av Kittelsens malerier. Det ligger én episode av den på YouTube, og i den kan man blant annet se Henrik Mestad spille GameBoy Color, og Elling dra på telttur med Kongsgårdsnissen fra Jul på Månetoppen. Leverer du en visuell formidling av DISSE TO situasjonene som svar på oppgaven, kan du snurpe skolesekken allerede nå, fordi du – du skal ta bachelor, baby!

Dett var dett!

Da, bare du husker å levere innen fristen, skulle alt være honky-dory og du vil komme videre til intervju. Før intervjuet kan det være lurt å på forhånd tenke ut absolutt alle spørsmål det er mulig for en person å stille en annen person, komme på godt formulerte svar til alle disse spørsmålene og memorere dem 100% utenat, slik at uansett hvilke spørsmål du blir stilt, vil det perfekte svaret rulle like lett av tungen din som en tyggis du glemte du hadde i munnen.

Lykke til!

Mike