Westerdals ACT

Yggdrasilkonferansen dag 2

Har du noengang fått meningene dine helt snudd på hodet? Det fikk jeg på et foredrag fra dag 2 på Yggdrasilkonferansen. Hørt om karuseller – den digitale varianten? Jeg pleide å tenke at et nettsted måtte ha bildekaruseller for å vise at man er hipp, moderne og kul. Men så sa Jostein Magnussen og Eirik Hafver Rønjum at det måtte vi slutte med. Og da slutter jeg med det, for deres argumenter stemte jo. Mer konkret kunnskap enn det finner du ikke. Det funker ikke, ingen trykker på den, ingen ser den, slutt å bruk det!

Antall nettsteder i verden. Vi trenger ikke fler, vi trenger ressurser, forteller Jostein Magnussen og Eirik Hafver Rønjum.

Dag 2 på Yggdrasilkonferansen var minst like inspirerende som dag 1. Mine to medstudenter, Gina og Olivia (sjekk Twitteren hennes her) gikk helt amok på Twitter som bevis. Bildet til Gina vant til og med Instagram-konkurransen og vi fikk én gratis billett til neste års konferanse.

 

Utdrag fra Twitterkontoen til Gina.

Et veldig bra foredrag, spesielt for oss teknologistudenter var foredraget til Anette Urhamar som virkelig satte pris på teknologene. Hun fortalte oss at vi måtte slutte å lage prototyper like avanserte som sluttproduktet og starte å bruke tid på det som er viktig. Hun mente at UX-designerne måtte jobbe tett med teknologene allerede fra start. «Aldri ta en viktig beslutning uten å snakke med teknologen først!» sa hun. Hurra, sa jeg.

Det som var spesielt morsomt, var hvordan folk snakket om brukertesting og evalueringer underveis i prosjekt. For er det en ting vi studenter kan mye om, er det å evaluere målgruppen, teste idé, skisser, prototype og ikke minst sluttproduktet på målgruppen og skrive side opp og side ned med rapporter i etterkant. Noen av foredragsholderne snakket varmt om denne måten å jobbe på, og fortalte oss ulike teknikker å utføre dette enda bedre og enda mer omfattende. Mens andre sa, som Anette Urhamar, at vi må slutte å bruke så mye tid på forarbeidet.

Christian Brosstad sa i det siste foredraget fra dag to: «Vi kan teste i hue og rævva, men vi må ikke glemme magefølelsen!». Den fikk meg til å tenke. Mens du spiser, still deg selv spørsmålene: Hvordan tygger jeg? Finnes det bedre måter å tygge på? Test ut ulike måter å tygge på. Jeg kan love deg at du plutselig glemmer hvordan du egentlig spiser. Det å spise føles plutselig unaturlig. Så det er ikke alltid at brukertesting er så utrolig bra, noen ganger kan det gi helt falske resultater – for det er jo ikke egentlig unaturlig for deg å spise, er det vel?

Det var veldig mange flinke foredragsholdere på Yggdrasil, og jeg koste meg glugg. Men som Jostein Magnussen og Eirik Rønjum sa, det er utrolig irriterende med folk som er flinkere enn deg! Så nå er jeg klar for å dra tilbake til skolen igjen, og bli bedre enn alle andre. Eventuelt ta til meg det Anette Urhamar sa: samarbeid er vinn-vinn, konkurranse er vinn-tap. En blanding av begge mener jeg er den perfekte blanding for det perfekte resultat.

Takk for to fantastiske dager!

Cecilie